Danmark förbjuder 13 hundraser- bra eller dåligt?

 

 

Den 15 april förväntas den danska regeringen fatta beslut om att förbjuda innehav och avel av 13 hundraser och blandningar mellan dessa. De individer som redan finns i landet ska förses med koppel och munkorg när de vistas på offentliga platser. Förbudet väntas träda i kraft 1 juli 2010.



Raser som förbjuds är:

pit bull terrier
Dogo argentino
tosa inu
amstaff
fila brasiliero
boerboel
amerikansk bulldogg
kangal
centralasiatisk ovtjarka
sydrysk ovtjarka
kaukasisk ovtjarka
tornjak
sarplaninac

Svenska Kennelklubbens ståndpunkt är att rasförbud fungerar dåligt för att bemöta problemen med aggressiva hundar i samhället. Till exempel är det svårt för en lekman att fastställa en ras och än svårare om det gäller en rasblandning som det danska förbudet ska omfatta. Vidare kan de raser som är tillåtna genom selektiv avel utvecklas till potentiellt ”farliga” raser.

I grund och botten är problemet inte heller raserna i sig utan hundägarna. I händerna på en olämplig hundägare kan många hundraser utvecklas till farliga hundar.

Svenska Kennelklubben vill därför att den lag om tillsyn av hund och katt som antogs 2008, som ger polisen stora möjligheter att beslagta hundar och fatta beslut om hundförbud, också används.

Svenska Kennelklubben arbetar också aktivt för att förbättra mentaliteten bland våra hundar genom ett stort projekt som ska resultera i en ny mentalbeskrivning, som ska kunna användas för alla raser. Den nya beskrivningen går under namnet beteende- och personlighetsbeskrivning för hund och förväntas bli ett viktigt avelsverktyg för SKKs uppfödare.  

Läs mer om det danska lagförslaget och Svenska Kennelklubbens ståndpunkt här. (pdf 84kB)

Hundrasen kavkazskaja ovtjarka ingår i förbudet


Vad tycker du om detta?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0