Sveriges första grupp med yttre djurskyddspoliser är nu på plats. På deras första arbetsdag var två ur styrkan på Djurens Rätts kansli. De informerade om sitt arbete och diskuterade hur ett bra samarbete kan se ut. De betonade också vikten av att våga vittna.
På månadens första dag var djurskyddsgruppen på plats och polisinspektören Elin Franzén och gruppchefen Håkan Andersson inledde sitt nya arbete med ett besök på Djurens Rätts kansli. De berättade att rekryteringen till djurpolisenheten lett till rekordmånga sökande. Gruppen består nu av fyra yttre djurskyddspoliser, en utredare och en förundersökningsledare. Utöver detta finns tre djurskyddsutredare att tillgå i citys polismästardistrikt som kommer att biträda vid behov, samt en gruppchef (Håkan Andersson). Flera polismästardistrikt har, precis som city, egna djurskyddsutredare.
– Tanken är att de yttre djurskyddspoliserna ska samarbeta med och stötta i samtliga distrikt. De är alltså en gemensam resurs för hela Stockholms Län, säger Elin Franzén.
Samtliga djurpoliser kommer att utbildas under vecka 10-11. Den nya gruppen, med yttre djurskyddspoliser, kommer alltså officiellt att börja arbeta vecka 12.
Vilket budskap har ni att ge till dem som ser djurplågeri och brott mot djurskyddslagen?
– Vi betonar vikten att våga vittna och anmäla denna typ av brott till polisen. Det är i många fall avgörande för att ärendet ska kunna gå vidare, för att någon ska kunna bli dömd och för att djuren inte ska gå tillbaka. Att få dokumentation genom anteckningar, bilder och filmer är också mycket värdefullt, säger Elin Franzén.
– Men vi förstår att det kan vara svårt att våga vittna i vissa fall. Det är därför bättre att anmäla anonymt än att inte anmäla alls.